Снимка: Goodyear

Goodyear постави изкуствен интелект в автомобилни гуми

Агенция Монитор - сряда, 08-03-2017 - 12:38

Миналата година, на автомобилно изложение в Женева, Goodyear представи концепция на сферична гума наречена Eagle 360. Монтирани на превозно средство с магнитно левитиращо окачване, при което комплект от гумите ще позволи на автомобила, най-малко, да се движи във всички посоки, дори и настрани. На тазгодишното изложение концепцията на компанията се развила, използвайки изкуствен интелект (AI) в новите гуми Eagle 360 Urban.

Подобно на предишната концепция, отвън 360 Urban е покрит с пълен с датчци каучук „бионична кожа”. Това позволява да следи непрекъснато пътните условия и да адаптира своята повърхност според тях.

Новата гума ще прави това чрез електрически задействани механизми под повърхността, които придърпват отделните части на протектора, за да образуват вдлъбнатини при мокри условия или го избутва за образуването на гладка повърхност на протектора, когато пътищата са сухи. Използвайки своя изкуствен интелект, гумите биха могъл да се научат кои грайфери на протектора работят най-добре и при какви условия, използвайки тези знания в бъдеще.

Гумите са проектирани да общуват чрез интернет с други превозни средства, които са оборудвани с такива гуми. По този начин, те може едновременно да предават и приемат данни за условията на пътя напред, променяйки протектора, за да е готов за предстоящите пътни условия.

Освен това, „мозъка” на гумата ще позволи откриването на пробиви. Ако това се случи, гумата може да се върти, така че спуканата секцията вече да не прави контакт с пътя. Тогава уплътнителна течност ще изтече от вътрешността на гумата, за да запечата пробива.

Колко време ще отнема преди да видим гумите Eagle 360 ​​Urban на превозно средство, не се знае. Очевидно, те няма да бъдат използвани от настоящите автомобили, за това ще трябва да бъдат произведени първо съвместими с гумите превозни средства.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.