Преди зимата в хранилищата в Европа е имало 15% повече газ, отколкото през миналата година.
СНИМКА МОНИТОР
ОТ НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

Европа е изгорила 2 пъти повече газ от средното за петилетка

Агенция Монитор - вторник, 24-01-2017 - 09:57

От началото на зимата потреблението на природен газ в Европа е надминало повече от 2 пъти средните показатели за последните 5 години, сочат данните на Асоциацията на европейските оператори на подземни хранилища (GSE), цитирани от „Прайм”.

Според статистиката на организацията от началото на отоплителния сезон използваното синьо гориво в Европа е за генерирана мощност от 446,55 теравата. Средното ниво на показателя за последните 5 години за същия период е 210,06 ТВт, а през миналата година в края на втората десетдневка на януари потреблението е било 248,09 ТВт. Най-малко газ Европа е изгорила за същия период през 2012 г. - 133,87 ТВт.

Спрямо миналата зима капацитетът на газовите хранилища на стария континент се увеличил с 5,1% на годишна база и те са побрали гориво, което може да генерира топлина от 1045,68 ТВт.

Общият обем прибрано в подземните хранилища синьо гориво е за мощност до 958,1 ТВт, което е с 15% повече от предишната зима.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.