Снимка: University of Texas at Dallas

Устройство помага на диабетиците

Агенция Монитор - неделя, 25-06-2017 - 16:38

Вече съществуват биосензори, които помагат на хората с диабет тип 2 да следят състоянието си, това са устройства за еднократна употреба, които трябва да се подменят ежедневно. Това може да се промени, благодарение на научните изследвания, проведени от учените от Тексаския университет в Далас. Водени от проф. Шейлини Прасад, учените са създали инструмент за наблюдение на диабет, който издържа една седмица.

Носен на китката като гривна, биосензорът използва гел, известен като йонна течност при стайна температура (RTIL), за да анализира потта върху кожата. По този начин устройството измерва концентрациите на три взаимосвързани съединения, кортизол, глюкоза и интерлевкин-6.

„Ако човек изпитва хроничен стрес, нивата на кортизол се повишават и получената от тях инсулинова резистентност постепенно ще доведе до нива на глюкозата извън обичайните граници”, казва Прасад. „Също така, човек може да бъде предразположен към диабет, който може да прогресира до диабет тип 2 и т.н. Ако това се случи, в тялото започва възпаление и този възпалителен показател, интерлевкин-6, ще покаже, дали органите с засегнати.”

Предвижда се, устройството да съдържа малък предавател, който ще позволи да предава данни към приложение за смартфон с натискане на бутон.

Плановете са устройството да бъде евтино за масово производство, така че да бъде достъпно за хората от развиващите се страни. В момента университетът търси търговски партньор и се надява да предложи технологията на пазара до една година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.