ЗА ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА

Превозените товари намаляват с 13%

Агенция Монитор - петък, 27-05-2016 - 15:29

С 13% намаляват превозените товари през първото тримесечие на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В същото време обаче извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт се увеличава с 11,8 на сто.

За това време чрез сухопътния транспорт са превозени 26,5 млн. т товари, което е с 13,2% по-малко на годишна база, извършената работа расте обаче расте с почти 11,9%.

По вода за периода са били превозени 389 хил. т, като е отчетен спад от около 5%.. Статистиката показва още и намаление на превозените пътници от този вид транспорт – до 660 хил. души.

НСИ дава данни и за броя превозени пътници от градския електротранспорт през първото тримесечие. От тях е видно единствено увеличение на ползващите метрото в столицата – ръст от 11% спрямо първите три месеца на 2016 година.

С 1,1% се увеличава броят на превозените пътници, но извършената работа в сектора се увеличава с 14,3 на сто спрямо първото периода януари-март 2015 г. Превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт са 120 млн., или с 2,3% повече. Това се дължи на повечето превозени пътници от автомобилния транспорт (с 2,6%), докато при жп транспорта има намаление от 5,5 на сто.

Като цяло през периода чрез метрото, трамвайния и тролейбусния транспорт в страната са превозени общо 64 млн. пътници. Това е с 1% по-малко спрямо същия период на миналата година.

На тримесечна база превозените товари във всички видове транспорт в страната намаляват с 0,4 на сто, докато извършената работа расте с 10,3 на сто.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.