Зам. кметът на Стара Загора Иванка Сотирова получи приза „Жълта роза“ на стилна церемония в навечерието на международния празник на жените 8 март
Христо Христов

Наградиха с „Жълта роза“ замкметица

Христо Христов - сряда, 08-03-2017 - 12:08

 

Най-голямата си награда, приза „Жълта роза“ връчиха в навечерието на 8 март дамите от старозагорския Зонта клуб. На стилна церемония плакетът с изображение на цветето, което е специално селектирано през 1983 година под наименованието „Роза принцеса“ отиде при зам. кмета на Стара Загора Иванка Сотирова.

Наградата се дава за цялостната й дейност през годините и за специалното отношение, което има към зонтианското движение, уточни президентът на клуба Надежда Чакърова – Николова.

Клубът в Стара Загора е чартиран през 2003 година, а негов първи Президент става бившият областен управител г-жа Мария Нейкова.

Зонта интернешънъл е най-голямата неправителствена женска организация, която отстоява правата на жените в цял свят и има консултативен глас в ООН. Основите на движението в Града на липите са поставени през 2003 година, когато клубът е бил чартиран, а пръв президент става тогавашният областен управител Мария Нейкова.

В световен план Зонта интернешанъл е основана през 1919 година, привлякла е за каузите си над 30 000 активистки от 67 страни по цял свят.

Сред целите, които организацията си е поставила и неотклонно отстоява през изминалия почти век от създаването й са да формира , изразява и защитава справедливостта и зачитането на правата на жените на регионално , национално и интернационално ниво.

Тя прави всичко възможно да помага и партнира с всички държавни обществени организации и физически лица , които застъпват принципите за подобряване на икономическите , политическите , професионални и правни позиции на жената.Колкото и да е странно, но едва през 1993 година правата на жените са приравнени с човешките прави, напомниха присъстващите на церемонията .

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.