Личен архив и приятели портфейл пълнят

ВАСИЛ НАНЧЕВ - понеделник, 15-05-2017 - 18:13

В зората на прехода всеки гледаше да си открие някой имот и да си го реституира от държавата. И тъй като бяхме тръгнали да ставаме Страната на неограничените възможности, то за много професионални и начинаещи далавераджии се отвори голям пазар.

По време на първите столични кметове в София се оказа, че отчуждените и платени терени покрай околовръстното шосе са приватизирани, естествено за дребни стотинки. После, пак с парите на данъкоплатците, се наложи въпросните парцели да се откупуват от общината, за да се строи Южната дъга.

Другият номер е да си откриете в семейния архив стар нотариален акт за отдавна продаден от някой дядо или баба имот и да отидете в поземлената комисия. По тази схема вече в края на 90-те години на миналия век се опитаха да отмъкнат от собственика й една от най-красивите къщи на входа на Морската градина във Варна. „Реститутите” обявили, че са били изхвърлени от имота след 1944 г. Оказва се обаче, че къщата е била отчуждена още в средата на 20-те години с указ на цар Борис ІІІ именно за да се направи най-големият парк в лятната ни столица. Тогавашните й собственици са останали като наематели на къщата. Дори адвокатът на страната на кандидат-реститутите не успя да докаже, че на реституция подлежат и отчуждените по време на Третото българско царство имоти.

Сега в София се заговори, че част от една от станциите на метрото може да не е вече общинска. По точно - част от стълбите били върху терен, за който се появили претенденти за реституция. Запознати говорят, че цялата територията на петте части на днешния комплекс „Младост” е била отчуждена също по време на цар Борис ІІІ, за да може артилерийският полк в София да има стрелкови полигон. Както се знае, за да стрелят оръдията, са нужни немалки площи. Въпреки това обаче се оказва, че немалко от терените после бяха върнати в реални граници.

Явно пак става въпрос за архив, а и за добри приятели. В мътните първи години на прехода документи за собственост на имот се придобиваха с помощта на свидетели, обикновено на преклонна възраст, които услужливо „си спомнят” как баба му или дядо му са косели ливадата си точно тук и никъде другаде. Естествено, в схемата участват като помагачи и общински или държавни чиновници на различни нива. След това менте реститутът скоростно продава откраднатото и така следите се замитат. Както е тръгнало, току-виж и за фонтана пред президентството може да се намерят документи за частна собственост.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.