Българите зад граница гласуват в 301 секции в 72 държави

Агенция Монитор - събота, 15-10-2016 - 22:32

Сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват на президентските избори на 6 ноември в общо 301 секции в 72 държави. Това решение взе ЦИК днес, като определи окончателно местата в чужбина, в които българите ще могат да пуснат бюлетина. Най-много секции ще бъдат открити във Великобритания, САЩ и Турция – по 35, колкото е и таванът, заложен с последните поправки в Изборния кодекс. Българите на Острова дори се разбунтуваха, че броят на подадените от тях заявления за гласуване предполага разкриването на повече секции. Това доведе и до внасяне на предложения за изменения в Изборния кодекс за премахване на ограничението от 35 секции, като премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че ГЕРБ би подкрепила всякакви искания за поправки като доказателство, че не цели манипулации на вота. Днес обаче изтече срокът, който ЦИК има за окончателно определяне на местата за гласуване зад граница.

Голям брой секции ще има и в Испания – 27, а в Гърция ще са 13.

„За определяне на броя на секциите във всяка държава бяха взети предвид мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за съответната държава, броя на подадените заявления, географското местоположение на местата и отдалечеността им едно от друго,  актуалната численост и разпределението на българската общност в отделните места, предложенията на организациите на българските граждани в чужбина“, уточниха от ЦИК.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.