Интервенцията е продължила повече от 12 часа.
В „Пирогов“

Спасиха лицето на раково болен с уникална операция

Агенция Монитор - вторник, 08-08-2017 - 16:08

Български лекар, който работи във Великобритания  спаси лицето на 43-годишен мъж, обезобразено от рак. Това съобщиха от „Пирогов“, където хирургът доц. Николай Янев и екип от лекари са трансплатирали 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка на пациента. Това е първата по рода си операция за Източна Европа.
Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на мъжа. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници той се е  свързал с доц. Николай Янев, който е един от доказаните лицево-челюстни хирурзи не само у нас, но и в Европа.
Според лекари, интервенцията до неотдавна се е смятала за нещо, граничещо с фантастиката. Интервенцията е  продължила над 12 часа. По време на нея са отстранени части от костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Всичко това е осъществено случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на  софтуера параметрите на  работа до най-малкия детайл.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.