Конкурсът за концесия на Летище София - на пролет, започват и „Хемус“

ТЕОДОРА ТОДОРОВА - четвъртък, 29-10-2015 - 12:10

Конкурсът за концесията на Летище София ще бъде обявен през пролетта на следващата година. Това поясни финансовият министър Владислав Горанов по повод заложените в бюджета за догодина приходи от 600 млн. лв. от концесията на софийското летище.

Подготовката на транспортното министерство за концесионната процедура е в много напреднала фаза. Вече има неофициално заявен интерес от няколко оператори, съобщи Горанов.

Въпросните 600 лв. е първоначалната сума, която се очаква от държавата от спечелилия търга за концесията на столичния аеропорт. Освен това тя очаква да получава и годишни вноски от бъдещия концесионер.

Ако конкурсът завърши успешно, средствата от него ще бъдат използвани за покриване на задължения на БДЖ, както и за покриване на финансовия недостиг по големите проекти на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Министър Горанов съобщи още, че ще бъдат положени усилия да започне доизграждането на магистрала „Хемус“ и по-конкретно на отсечката между Ловеч и Плевен. Той припомни, че ускореното изграждане на аутобана към Варна е сред управленските приоритети на ГЕРБ. „След санирането това е следващата голяма тема, която искаме да поставим и да решим до края на мандата на правителството“, допълни финансовият министър.

За 2016 година държавата планира рекордните капиталови разходи в размер на 1 млрд. лв.