PIXABAY.COM
За да не се дублират имената им

Всяка кръчма и хотел с EГН

Агенция Монитор - вторник, 27-03-2018 - 16:59

Без задължителен климатик в местата за настаняване в планинските курорти

Всяка кръчма и хотел вече ще имат свой уникален идентификационен номер. Освен да помогне за единна класификация на туристическите обекти, „ЕГН-то“ ще подобри функционирането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). По този начин ще бъдат и елиминирани възможностите дублирането на еднакви имена на обектите. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на първото заседание на Обществения съвет към министъра на туризма.

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. В новия закон ще бъдат включени и важни текстове, свързани с

 

определяне на статута на националните курорти

 

каза Ангелкова. Регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях, каза още министърът.

По думите й с измененията на Закона за туризма се очаква да се създаде и механизъм за обединяване на туристическия бранш и развитие на устойчив и екологосъобразен планински и ски туризъм. В новите текстове ще бъдат включени и решенията на експертните групи, които работят по проекта от повече от година, а окончателното предложение за за новите промени ще бъде качено на официалната страница на министерството до 2 седмици. След това той ще подлежи на едномесечно обществено обсъждане, в този период всички заинтересовани страни ще могат да изпращат мнения и предложения. Финалният вариант на закона ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Ангелкова представи и основните промени в Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Планира се вече

 

да няма специално условие за кубатура на стаите

 

в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура, стана ясно по време на съвета. Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели. Вероятно ще може висококатегорийните хотели да избират и дали да имат бюро за обмяна на валута или не, обясниха експертите от Министерството на туризма. Промените обаче ще бъдат обсъдени с бранша.

„За мен обаче на първо място е важно качеството на туристическия продукт. Така че при преоценка на досегашните изисквания ще останат тези, които гарантират доброто обслужване на клиента“, категорична бе Ангелкова.

Тя допълни, че ще продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Затова е важно министерството да има повече правомощия в последващия административен контрол. Това може да стане със създаване на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали едва когато ситуацията стане нетърпима, уточни министърът.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.