Струват 10 евро у нас срещу 70 до 100 в Сърбия и Австрия

Вдигат цените на винетките за тировете

Васил Нанчев - четвъртък, 24-09-2015 - 13:11

Транспортният министър Ивайло Московски поиска поскъпване на винетките за тировете, защото системата на транспорта в България от години е дебалансирата.

За пример на ниски цени той даде винетката за транзитно преминаване на тежките тирове през страната. „За пътуване през страната от 400 км ние искаме само 10 евро, а за същото разстояние в Сърбия, Словакия, Унгария, Австрия се плаща от порядъка от 70 до 100 евро. Общо 10 пъти повече”. „Няма логика да ги оставяме да преминават почти безплатно през България. Те нанасят щети на шосетата и създават рискове от пътни произшествия.  посочи той.

По думите му съществува голям дисбаланс между презозите по пътищата и по железниците. Според него той се получава заради по-високите такси плащани от жп превозвачите, в сравнение с автомобилните.
Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) коментира, че вдигане цените на винетките ще донесе повече пари за шосетата. „Подкрепям идеята да поскъпнат винетките за тежките камиони, защото такава ниска цена няма никъде. В повечето страни тя е над 100 евро на ден. Леките коли не рушат настилките, а товарните автомобили. За това първоначално електронната тол система, която ще заработи от 2017 г., няма да се отнася за тях”, поясни той.