Питаме ЕБВР за казуса с мъжа на Бокова

Тихомира Михайлова - четвъртък, 07-09-2017 - 12:32

Правителството ще изпрати писмо до ЕБВР, с което да изиска позиция от банката по повод казуса с Калоян Митрев, който е българският представител в ръководството на институцията. Това коментира след заседанието на кабинета финансовият министър Владислав Горанов, а поводът са медийни публикации за т.нар. „азербайджанската перачница”, в които изплува и името на Митрев, който е и съпруг на шефката на Юнеско Ирина Бокова. 

„Правителството ще изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие преди да вземе позиция”, каза Горанов.

Министърът  е докладвал на правителството обясненията от Митрев по случая. В тях той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън периода, в който е бил представител на българската страна в банката.

Върху всички тези доходи са били платени данъци в България, което по думите на Горанов лесно може за бъде установено от регистрите на НАП.

„Дотук имаме само медийни публикации и информация от страна на заинтересованта страна г-н Митрев”, каза Горанов и уточни, че към този момент не виждат нарушение на закона. Именно затова ще изчакат реакцията на банката. 

Горанов припомни, че правитеството само новминира и предлага, но не избира. Именно в тази връзка и кабинетът не може да уволни Митрев, тъй като това излиза от правомощията на властта. 

Самият Митрев е посочил, че в самата банка също нямат притеснения относно медийните публикации.  

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.