Диагностично устройство с изкуствен интелект спечели Tricorder XPrize

Агенция Монитор - сряда, 19-04-2017 - 10:23

Започналото през 2012 г., Qualcomm Tricorder XPrize е съревнование, между отбори за разработването на преносима и универсална медицинска диагностична машина, която да даде на хората „безпрецедентен достъп” до информация за тяхното здраве. Съревнованието бе спечелено от задвижвано от изкуствен интелект (AI) устройството, като е получи $ 2,5 милиона.

XPrize съревнованията са насочени към решаване на глобални проблеми, а точно това има за цел да насърчи разработването и създаването устройство, което имитира емблематичния Tricorder от Star Trek. По-точно, способността да диагностицира 13 състояния, включително анемия, диабет, сънна апнея и инфекции на пикочните пътища, както и възможността за откриване на три до пет допълнителни заболявания: СПИН (HIV), хипертония, меланома, херпес зостер и стрептококов фарингит.

Финалистите в надпреварата бяха сведени до десет отбора през 2014 г., а през декември миналата година до само два. Отборът от Тайван, Dynamical Biomarkers Group зае второ място със своя прототип на диагностично устройство базирано на смартфон, а победител стана отборът Final Frontier Medical Devices от Пенсилвания.

 

Спечелилото устройство се нарича DxtER и използва изкуствен интелект, за да се научи да диагностицира заболявания. Това се постига с помощта на няколко неинвазивни сензора, проверяващи жизнените показатели, химичните реакции в тялото и биологични функции, като се базира на клинични данни от спешната медицина и реални пациенти. След това всички тези данни се синтезират от AI и устройството съобщава „бърза и точна диагноза”.


В допълнение към $ 2,5 милиона, отборите Final Frontier и Dynamical Biomarkers Group, които получиха $ 1 милион за второто място, ще се възползват от постоянна подкрепа и финансиране от XPrize и неговите партньори. Това включва партньорство при разработката с Агенцията за лекарствата и храните на САЩ и Калифорнийския университет в Сан Диего. Търговската верига Lowe's Home Improvements се ангажирала с разпространението на потребителска версия на устройството, а многопрофилна болница от Мапуто в Мозамбик ще го предостави на своите лекари, медицински сестри и пациенти

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.