Договорихме 5 млрд. евро от ЕС

Агенция Монитор - четвъртък, 30-11-2017 - 18:42

Над 5 млрд. евро са договорените суми досега по оперативните програми за периода 2014-2020 година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев и поясни, че сумата представлява около 45% от всички средства.

Поводът за отчета му е годишната среща с представители на ЕК, на която се прави преглед на изпълнението на различните европрограми, провела се вчера в МС. В сравнение с предходния програмен период има над 25% увеличение на подадените проектни предложения, както и 4,5 млрд. лева повече договорени суми и близо 3 на сто увеличение на плащанията. За програмния период 2007 -2013 година пък сме достигнали над 95% усвояване на средствата от ЕС.

Дончев изтъкна активната работа на кабинета за намаляване на административната тежест, популяризирането на електронните документи, особено в системата ИСУН, както и пълното интегриране на Програмата за развитие на селските райони в нея.

От представителството на ЕК у нас пък посочиха, че за първи път се прави съвместен преглед на постигнатото от България през новия програмен период и се коментират конкретни препоръки по изпълнението на програмите. Вторият такъв преглед ще е през 2019 година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.