Българчетата на последно място в Европа по гражданско образование (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - четвъртък, 09-11-2017 - 12:11

Българските осмокласници са на последно място по гражданско образование в Европа. Това показват резултати от международно изследване, проведено миналата година, в което участват 24 държави от целия свят, като три от тях не попадат в класацията, защото не са изпълнили изискванията на теста. Сред останалите 21 страни, България се нарежда на 16 място, като след  това се нареждат Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Доманиканска република. Това стана ясно вчера при представяне на резултатите от изследването в Министерството на образованието и науката (МОН).

Челното място с резултат от 586 точки е за Дания, следвана от Китайски Тайбей и Швеция. И въпреки незавидното 16-то място резултатът на българските ученици се е повишил с 19 точки до 485, спрямо предходния през 2009-та година. Един от изводите на изследването е, че момичетата са се справили по-добре от момчетата на теста със среден резултат 505 срещу 468. „Отново се потвърждава констатацията, която правим от отдавна, че българските момичета имат по-добри умения за мислене или тяхната подготовка в по-фундаментален аспект е по-добра от тази на момчетата“, коментира шефката на отдел „Оценяване в предучилищното и училищното образование“ Светла Петрова.
Според болшинството от БГ учениците, участвали в теста, най-голямата заплаха за човечеството е замърсяването на околната среда, следвана от тероризма, недостига на храна и др. Съдът пък е институцията, към която най-голям дял БГ ученици- 69%, имат доверие.
Според 60% от българските осмокласници участвали в проучването изучаването на историята на страната ни е характеристика на добрия гражданин. Едва 11% пък са определили участването в политическа партия като такава ценност.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.