Заявленията се подават до 15 май.
МОНИТОР

2 млрд. лв. помощи получават земеделците

Агенция Монитор - сряда, 01-03-2017 - 15:54

С над 2 млрд. лв. ще бъдат подпомогнати земеделските производители по кампанията за директни плащания, по време на която земеделците подават заявления за субсидии за обработваеми земи. Това каза пред БНР Георги Праматаров, шеф на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието и храните.

Той припомни, че заявленията се подават до 15 май, а след това закъснението се санкционира. Към момента няма индикации кампанията да бъде удължавана с разрешението на ЕК, както се е случвало в предишни години, каза експертът.

За директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 г. е в размер малко над 1,5 млрд. лв. Бюджетът става над 2 млрд. лв., ако към тази сума се добавят и средствата по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

От 2016 г. се прилага т. нар. жълт картон за грешки, когато нередностите в заявлението обхващат между 3 и 10% от заявените за подпомагане площи. В този случай санкцията е наполовина. Когато този "жълт картон" бъде въведен за даденото стопанство, на следващата година заявлението трябва да е изцяло без грешки, в противен случай се налага и останалата част от санкцията, разясни Праматаров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.