Свещеник възстановява манастира на цар Ивайло

Иван Първанов - вторник, 08-11-2016 - 16:41

Свещеник от Павликени възстановява средновековния манастир на българския цар Ивайло. Към святата се мисия отец Георгий е привлякъл и голям част от бизнеса на града, които вземат участие в инициативата црез дарени. Вече е вдигната една от църквите и се работи по монашеските килии, останалите битови помещения и магерницата. Преди да започне строителството в района са направени разкопки и са открити 16 гроба, сред които има и детски. В един от гробовете е открита сърмена ткан около ерепа, което дава основания да се смята, че тук е бил погребан заможен мъж, най-вероято болярин. Близо до манастира на т.нар. Грухчова поляна, пък ще бъде изградено неделно училище. Районът не случайно носи това име. Преди 800 години тук свинарят Ивайло, издигнал се по-късно до цар на България, е пасъл стадото си от свине. Районът около манастира е целия преровен от иманярите, който търсят тук златото на цар Ивайло.

Отец Георгий разказва, че манастирът е изграден през 1231 г. като тогава е носил името „Св. Йоан Предтеча”. В този манастир бил кръстен и бъдещия цар Ивайло.

Общинският съвет в Павликени също взема активно участие в изграждането на стария манастир. Със свое решение съветниците гласуваха 13 дка от земите в района да бъдат предадени за стопанисване от манастира.

Всъщност не по-малко интересна е и историята на човекът стоящ в основата на възстановяването на средновековната монашеска обител. Отец Георгий е бившият оперетен певец и звезда на великотърновския театър Георги Сотиров, кото преди повече от десет години реши да зареже светките съблазни и се отдаде на духовния път като се замонаши и беше изпратен да служи в павликенската епархия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.