Космос

60 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

Агенция Монитор - сряда, 04-10-2017 - 14:21

На 4 октомври се навършиха 60 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. С този космически апарат, създаден от СССР, започна усвояването на космоса от човечеството, предаде ТАСС.

Работата над създаване на изкуствен спътник на Земята започва в СССР в началото на 50-те години на миналия век. През 1950-1953 г. с разработването му се занимава групата на инженер-конструктора Михаил Тихонравов. През този период академик Мстислав Келдиш от Академията на науките на СССР проучва въпроса за извеждане на спътник в околоземна орбита. Същевременно в ОКБ-1 (Опитното конструкторско бюро 1) на Научноизследователския институт 88 под ръководството на Сергей Корольов се разработва ескизен проект за двустепенна балистична ракета, която би могла да изведе спътник в космоса.

През март 1954 г. Корольов и Тихонравов се обръщат към Келдиш с предложение за осъществяване на идеята за създаване на спътник. Проектът е одобрен от АН на СССР. Разработването на апаратура за спътника е възложено на Академията на науките на СССР, проектирането на апарата - на ОКБ-1, а изстрелването му - на Министерството на отбраната на СССР. Институтите на Академията на науките на СССР обаче не били готови да изпълнят в срок задачата, свързана с разработване на научна апаратура за спътника. Проектът бил застрашен от провал. През август 1956 г. Тихонравов предложил на Корольов, вместо летяща лаборатория, да бъде създаден в кратки срокове малък апарат, на чийто борд има единствено радиопредавател. ОКБ-1 пристъпва към създаване на космическия апарат през ноември 1956 г.

Първият изкуствен спътник представлява кълбо с диаметър 56 см и тегло 83,6 кг. Корпусът му е създаден от алуминиева сплав. Кълбото включва две полусфери. В едната от тях има две радиопредавателни устройства (основно и резервно), три сребърно-цинкови акумулатора, терморегулираща система, датчици на температурата и налягането. Космическият апарат е оборудван с 4 антени за предаване на сигнали.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.