Снимка Авторът

Деца откриха злато в центъра на Кюстендил, промиваха златоносен пясък

Северина Иванова - неделя, 07-08-2016 - 13:53

Над 50 деца се включиха в промиването на златоносен пясък в центъра на Кюстендил. Инициативата на ОДК и клуб „Зодиак“ предизвика голям интерес в подрастващите и техните родители. Повече от два часа децата се занимаваха съсредоточено в търсенето на златинки. Организаторите бяха направили малко информационно табло с кратко описание на технологията на промиване на пясък, практикувана от най-древни времена и богатствата на Кюстендилския край.

Уникалната за страната идея има за дел да популяризира природните богатства на кюстендилския регион, да подтикне деца и родители към нестандартни занимания сред природата и да подскаже идея за кариерно ориентиране на малките кюстендилци – бъдещи геолози, минералози, химици и природозащитници.

Най-успешните златотърсачи бяха наградени с купи. Всички участници получиха сертификат за златотърсач и отнесоха със себе си намерените златинки.

Най-добър сред златотърсачите се оказа 7-годишният Дияна Васич, който откри 44 златинки, след него се наредиха Мишо Ерхард, 8 год. с 42 златинки, Живко Живков, 10 год. и Виктория Якимова – 9 год. с 39 златинки.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.