Сюзън Бойл е засегната от синдрома на Аспергер
Монитор
Диагноза Аспергер

Синдромът на малкия професор - болест от спектъра на аутизма

Силвия Николова - петък, 26-02-2016 - 17:43

Синдромът на малкия професор, наричан в медицината синдром на Аспергер, не е повод за радост на родителите. Той не е белег за гениалност, а състояние от спектъра на аутизма. Особеностите се появяват в края на втората или през третата година от живота на детето. Характерно за него е, че то проговаря преди да проходи, и засяга предимно момчета. За разлика от аутизма, при синдрома на Аспергер няма изоставане в когнитивното развитие и речевите възможности. Повечето от хората със този симптом са със средно и над средно ниво на интелигентност. Често децата със синдром на Аспергер са много умни и интелектуално развити за възрастта си, като изумяват околните със знанията си и способността да запаметяват лесно. Това е и причината състоянието да се нарича и „синдром на малкия професор“. Както и при аутизма, хората със синдром на Аспергер общуват изключително трудно, тъй като не разпознават сигналите при комуникация. Често те не разбират реакциите или чувствата на околните. Не разчитат жестовете, изражението на лицето или интонацията, а приемат всичко буквално. Същевременно, те избягват директния контакт с очите, което усложнява поддържането на социални взаимоотношения с хора. Въпреки, че имат добре развити езикови умения, те не разбират шегите, метафорите и иронията. Все пак, те имат по-малко затруднения с езика, отколкото хората с аутизъм. Наблюдават се и значителни разлики между двете състояния – докато хората с аутизъм са затворени, вглъбени в себе си и нежелаещи да комуникират, то тези със синдром на Аспергер често са общителни и търсят вниманието на околните.

От това състояние в спектъра на аутизма са засегнати и немалко популярни хора в света. Шотландската певица Сюзън Бойл, която преди четири години спечели ТВ-риалити „Великобритания търси талант“ сподели в ефир, че страда от синдрома на Аспергер.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.