В сравнение с миналата година дните са се увеличили с 3.
СНИМКА МОНИТОР
136 дни нужни през 2017 г. за да попълним хазната

Работим за държавата до началото на юли

Агенция Монитор - четвъртък, 11-05-2017 - 16:02

Отделяме цял месец да си платим осигуровките

През тази година ще работим за държавата до началото на юли за да си платим данъците към хазната, това сочат изчисления на експерти. В случай, че сметката за данъците се разпредели между абсолютно всички български граждани, включително деца и пенсионери, денят на свобода от правителството би дошъл доста по-рано - на 16 май, уточняват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

През 2017 г. работещите българи ще изработват

 

средно по 261 млн. лв. за един календарен ден.

 

В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35,440 млрд. лв. Така през текущата година ще са необходими почти работни 136 дни, за да попълним хазната и да подсигурим публичните харчове. В сравнение с миналата година дните са се увеличили с 3, тъй като през 2016 г. дните са били 133.

 

През 2011 г. пък дните са били 115

 

Експертите допълват, че през тези над 136 дни има два интересни факта, които не бива да се забравят. Първият е, че през 2017 г. за цели 10 дни европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лева помощи от ЕС. Вторият пък е, че към дните може да добавим и 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

„Тези детайли са важни, но все пак ние се спираме именно на въпросните 136 дни и съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета“, казват от икономическия институт.

Най-много дни през тази година ще отделим,

 

за да попълним приходите от ДДС - 34 дни

 

За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще един пълен работен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Според анализаторите през последните години се наблюдава трайна тенденция датата за изплащане на задълженията към правителството да идва все по-късно, което означава, че „реално изземваното от данъкоплатците нараства“.

В доклада се казва още, че след 2009 г. липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане, т. е.

 

данъчната тежест постепенно нараства

 

както по отношение на националния бюджет, така и на общинско и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка по-дълбоко в джоба на работещите българи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.