Темата на новата изложба на Светлин Русев е „Забравен дом“.

Изложба на Светлин Русев освещава новата галерия „Арте“

Агенция Монитор - понеделник, 11-12-2017 - 15:52

Големият художник Светлин Русев освещава със своя експозиция живопис и рисунки, наречена „Забравен дом“, новото изложбено пространство на една от най-престижните столични галерии - галерия „Арте“. То се намира на ул. „Бузлуджа“ 31, а вернисажът ще е утре вечер от 17.00 до 20.00 часа. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 30 декември.

„Няма да крия, че тази изложба е не само социално значима, но и буквално е едно ново начало за галерия „Арте“. По традиция за края на годината Светлин Русев подготвя експозиция за нас, а този път събитието е по-специално. След 15 години изминат професионален път, надяваме се, че имаме ресурса да наложим ново духовно място, с още по-високи критерии - естетически и психологически, с по-оригинални творчески проекти и по-прецизна селекция, едно следващо стъпало“, казва галеристката Гергана Борисова.

Тя е благодарна на Маестрото за безпощадната и злободневна тема „Забравен дом“, за суровия и актуален прочит на времето, в което живеем, за сериозността, с която художникът ознаменува раждане на това пространство.

Темата на новата изложба на Светлин Русев е „Забравен дом“.

Светлин Русев е подбуден да се заеме с темата от повсеместната разруха, която цари около нас в морално и материално отношение и избива изпод всяко лустро. По този повод освен с четката художникът е излял емоциите си и в поетични строфи.

„Забравен дом – паметник на памет, разрушен от български слепци.

Забравен дом с пожълтели некролози, изкъртени от вятъра прозорци и врати – приют за клошари и падащи звезди...“, гласят част от стиховете, а творбата завършва с молитвеното: „Забравен дом, прости на своите деца!“. Плакатът на изложбата е интерпретация на едно събитие, белязало с противоречия културния живот у нас – демонтирането на паметника „1300 години България“ на Валентин Старчев пред НДК.

В края на миналата година акад. Светлин Русев представи в галерия „Арте“ на ул. „Раковски“ своя изложба с пейзажни маслени платна, която бе изкупена от почитатели почти веднага, и той продължи живота й с най-новите си акварели на голи женски тела.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.