Тежката 10 тона бронирана машина „Сова” може да развива до 60 км/ч.

Военният университет показа оръжията си

Иван Първанов - петък, 14-10-2016 - 13:51

В Деня на Отворените врати Националният военен университет показа въоръжението си. присъстващите гости можеха да пипнат и да се снимат за спомен с пушка, снайпер или до зенитна установка за сваляне на самолети и истински БТР. Най-голям интерес предизвика стрелковото оръжие, разбира се, сред малчуганите. Леките картечници събраха очите на малчуганите.

С ококорени очи те гледаха да се докоснат до лъснати до блясък и смазани пистолети, автомати, леки картечници и снайпери, подобни на добре познатите от холивудските екшъни пушкала. Не по-малък бе интересът и към останалате оръжия, сред които и тежкия противотанков гранатомет, биещ до 4,5 километра разстояние, който се обслужва от четирима бойци. Както се вижда и от наименованието му той е предназначен да поразява както бронирани цели – танкове и бронетранспортьори, така и други моторни превозни средства и жива сила. И докато малчуганите се захласваха по леките оръжия, бащите им се насочиха към зенитните противосаомелтин установки, предназначени за стрелба по летящи самолети. Една от най-разпространените на въоръжение зенитна установка, която в момента се намира на въоръжение сред съюзническите войски в Сирия е с далекобойнот до 2 км. и изпраща до 200 изстрела в минута. В края на „изложбата” бяха подредени бронираните машини сред които 10-тонната „Сова” и най-разпространения на въоръжение в българската армия бронетранспортьор БТР. „Совата” развива до 60 км/ч. по шосе и до 4-6 км/ ч по вода, а разходът и на гориво е 90-120 литра в зависимост от скоростта и терена.

Наред с изложбата на въоръжение в Деня на Отворените врати на Националния военен университет „Васил Левски”, днес се проведе и тържественото полагане на клетва от 170 курсанти първокурсници, обучаващи се в 20 специалности с продължителност пет години.

170 курсанти от днес вече са офицери в армията на Република България.

При завършването на курсанитите им бе присвоено званието „лейтенант” и те получиха образователно – квалификационната степен „бакалавър” по граждански и военни специалности. Момчетата и момиетата избрали за своя професия военното поприще положиха тържествената клетва на ритуалния плац на университета пред погредите на своите родители и близки.

На изложбата на въоръжение бяха показани и стари ятагани, участвали на въоръжение по време на войните в края на 19-и и началото на 20-и век.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.