Хубава работа, ама българска

Яна Йорданова - вторник, 11-10-2016 - 17:40

Когато става дума за съседски отношения, се сещам за онзи стар виц, който гласи:

- Уха! Какво е станало с паркета ти?
– Съседите ме наводниха…
– Случва се! А таванът гледам, чист, беличък... Вече успя да боядисаш?
– Не, наводниха ме съседите отдолу…

Тези истории, уж на шега, са си част от бита ни. Щем, не щем, волно или неволно, понякога влизаме в свада с комшиите. И тогава чисто по български показваме нрава си. И хич не искаме да си оставим магарето в калта. Типичен пример в това отношение е евакуираният блок в столичния квартал „Сердика“. Историята е заради сигнал за напукана носеща стена. Въпреки че проверката установила, че няма опасност за живеещите, хората твърдят, че пукнатината се дължи на ремонти в някои от апартаментите. Тепърва всичко ще се изяснява, но е факт, че всеки започна да проявява своеволия, особено що се отнася до строителството. В градовете започнаха да никнат сгради къде ли не, а в апартаментите си започнахме да правим какви ли не експерименти, за да си осигурим що-годе някакъв комфорт. Най-интересно е, когато живеем в гарсониера, но искаме да почувстваме едва ли не простора на тристаен. Тогава сме готови на какво ли не - бутаме стени, преграждаме, затваряме тераси, избиваме нови. И накрая се стига до препирни със съседите и жалби в общината. Моя съседка например успя да осъди друга заради плоча. Караниците продължиха години. Но е ясно, че българинът не обича някой да го надхитря, особено ако става дума за къщата му. Известно е, че домът ни е нашата крепост.

Затова случаят с блок 17 в „Сердика“ е много показателен. Дано обаче не го забравим набързо. Би трябвало да ни е като червена лампичка и в главите ни да ни светне до какви последици може да доведат човешките своеволия. Защото ако не си вземем поука, следващия път може да стане страшно. И съвсем няма да става дума само за пукната плоча или дограма. Ако самите ние не се погрижим за сигурността си, едва ли можем да се надяваме на друг. Защото се оказва, че дори няма на кого да подадеш сигнал, ако се случи нещо в почивен ден. Едва ли блокът ще чака да се срути точно в работен, нали?

Парадокс или не, може би е крайно време да престанем с междусъседските войни и да се опитаме да живеем като цивилизовани хора. Защото ако продължаваме да не се съобразяваме с останалите, а мислим как на нас да ни е добре, може да си навлечем куп неприятности. Ще продължаваме да си преграждаме гарсониерките, да си бутаме на наша отговорност носещи стени и да си викаме - хубава работа, ама българска. И така до следващия евакуиран блок.


 


 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.