Глобиха с 200 лева шофьор, попаднал в дупка и спукал гума

Ели Крумова - сряда, 01-02-2017 - 15:55

200 лева глоба от КАТ отнесе шофьор от Раковски, чиято кола попаднала в дупка и една от гумите се спукала. Водачът се обадил на 112, за да съобщи за случилото се, но когато при него отишли катаджии, го санкционирали. Произшествието станало на 27 юли м.г. на междуградски път край Раковски.

Пътните полицаи решили да го глобят, защото счели, че шофьорът трябвало да кара със съобразена скорост, за да избегнел препятствията по пътя. В показанията си шофьорът се оправдал, че колкото и внимателно да е карал, не е можел да избегне трапа, защото целият път бил осеян с дупки. Санкционираният водач обжалвал акта пред Районния съд в Пловдив, откъдето с решение от 30 януари 2017 година отменили 200-те лева глоба.

Според съдебния състав санкцията е необоснована, почиващо на предположение и поради това се явява неправилна. Пътят бил целият осеян с дупки и заради това водачът повредил колата си – спукал гума. Други участници в птп-то нямало, нито други материални щети, а полицията била сигнализирана от самия „нарушител”. Съдът счита, че вината на шофьора не е била доказана, защото едва ли някой ще кара колата си по начин, по който да допусне нарочно сам да си я троши. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.