Снимки Авторът
5 бала вълни потопиха кораба "Кук" в Поморие, рибарските лодки са на трески

Морето погълна плажовете в Слънчев бряг и Несебър

Елена Анастасова - вторник, 27-02-2018 - 14:26

Свирепа морска буря погълна плажовете по южното черноморие. Най-драматично е положението в Слънче бряг и Несебър, където ивиците са буквално изядени от вълните. Повечето крайморски заведения са наводнени, а други са разрушени. Южният плаж в Несебър е тотално потопен под водата, от пясъка не се вижда дори и педя. Морето е заляло цялата ивица от край до край, а водата е стигнала до хотелите на първа линия, чиито приземни етажи са наводнени.  Водната стихия частично е разрушила три от летните заведения, които са с изкъртени стени и строшени прозорци. Изцяло разрушени са защитните диги, издигнати в края на сезона за да предпазват пясъчната ивица от вълните.
"Преди зимния сезон взехме всички необходими мерки за защита. От наша страна, каквото трябваше да се направи, сме го направили. Оформихме висока пясъчна стена по цялото протежение на плажа с цел спиране на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица. Но бурята, която се разрази през миналата нощ беше много силна, дори и в момента вълните са с височина 4-5 метра. Водата е нахлула  в сушата и е отнесла крайбрежието. Залят е целият плаж. Към момента ситуацията е много тежка. Пораженията заради силния вятър и мощните вълни са огромни. Пясъкът буквално е "засмукан" от морето", обясни наемателят на Южния плаж в Несебър Кирил Спасов. Той допълни, че отстраняването на щетите ще започне веднага, след като вятъра утихне и водата се отдръпне.
"Възстановяването на пясъка и заведенията ще ни коства много инвестиции и труд, но ще се справим и плажът ще бъде отново в изряден вид", казаха от фирмата-наемател „Ауто фактор”.


Критична  е ситуацията и на Северната ивица в Слънчев бряг, която също е погълната от вълните. Отнесен е почти половината от плажа по цялото му протежение. На места вълните са достигнали чак до крайбрежната алея. От природната стихия са изпотрошени четири заведения, разположени на ивицата, а много други са наводнени. Целият плаж е затрупан от купища отпадъци, сред които дървени греди, камъни и автомобилни гуми, изхвърлени от вълните. Свирепото природно бедствие се е разразило през нощта срещу вторник.
"Ситуацията беше много тежка, вятърът достигна скорост 20 м/с, а вълнението на морето 4-5 бала, поради което предпазните диги не издържаха на напора на вълните. Нанесените щети на ивицата и заведенията са много сериозни, но веднага сме готови да отделим финансов ресурс и ще инвестираме колкото средства са необходими, за да отстраним пораженията. Ще се наложи да издигнем отново предпазни диги, защото съществуващите буквално са сринати от бурните вълни. Отделно от това започваме работа и по отстраняване на изхвърлените от морето отпадъци", заявиха от фирмата-наемател на Северния плаж.   
 Морската буря е ударила жестоко и крайбрежните ивици в останалите курорти. В Поморие и Равда рибарските лодки на местните са превърнати в трески, други са потопени на дъното. 
Корабът "Кук", който превозваше туристи до остров Света Анастасия също е потънал по време на среднощната морска буря. Плавателният съд е бил на пасажерското пристанище в Поморие и вероятно не е бил добре укрепен. "От силния вятър и големите вълни, въжетата са се скъсали и борда на кораба се удря в пристанището. Вследствие на това корпуса на кораба се е разцепил и той е потънал", обясниха рибари. 
 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.