Първи случай на марсилска треска в Пловдив

Ели Кру­мо­ва - понеделник, 22-05-2017 - 18:00

Първи случай за сезона на марсилска треска отчитат в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентът е от пловдивско село и е на 82 години. Дядото съвсем навреме е потърсил лекарска помощ и затова състоянието му не е тежко, съобщи шефката на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева.

„Ако е открита навреме марсилската треска, се лекува без проблеми. Всяко забавяне обаче може да се окаже фатално”, предупреждават лекарите. В случая 82-годишният пациент е отишъл съвсем навреме в болницата. Той е имал висока температура и лек обрив от пъпки по краката. Усетил се е, че вероятно е бил ухапан от кърлеж и е потърсил медицинска помощ. Възрастният човек бил много активен и дори се чудел как ще издържи да лежи по цял ден в болницата. Имал кучета и обичал да обикаля нивите около родното си село, тъй като се занимавал и със земеделие. Предполага се, че именно при такава обиколка, е бил ухапан по крака си. В болницата видели раничката от ухапването, но не намерили кърлежа. Предполага се, че пациентът може да го е извадил сам и след това да е следял състоянието си. Затова и при първите симптоми веднага е потърсил лечение. Тази пролет в Инфекциозна клиника са лежали и други ухапани от кърлеж пациенти, но те не са били болни. Болничният им престой е бил само за наблюдение, като не се е налагало лечение. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.