Корабът „Русе” плава 33 години под български флаг.
Снимка: Дунав турс

Първият наш луксозен круизен кораб сваля българския флаг

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - понеделник, 17-04-2017 - 14:15

Първият наш луксозен круизен кораб за туризъм по река Дунав сваля българския флаг. След над 33 години служба легендарният плавателен съд „Русе” е продаден на чуждестранен купувач. Това съобщиха от единствената българска компания за круизен туризъм „Дунав турс”, чиято собственост бе корабът. Той ще отплава във вторник за Гюргево, а оттам до Констанца, където ще бъде предаден на новите собственици. До крайната точка – Холандия, „Русе” ще пътува натоварен на платформа на друг плавателен съд.

„С носталгия се разделяме с нашия кораб, но единствено постоянното обновяване и модернизиране на флота би ни позволило да бъдем конкурентноспособни и в бъдеще. Предстоят ни инвестиции, които ще ни помогнат да бъдем модерен и търсен партньор на туристическия пазар”, коментира по повод на продажбата главният изпълнителен директор на „Дунав турс“ Катя Стоянова.

От русенската компания се надяват корабът да продължи да носи същото име. Новият собственик ще го използва за провеждане на различни събития.

От „Дунав турс” припомнят, че на 17 октомври 1983 с платформа по море са докарани и пуснати на вода в устието на Дунав двата пътнически кораба “София” и “Русе”, построени в корабостроителницата “Де Бисбош”, Холандия. Те са кораби-близнаци, като всеки от тях е с дължина 113 метра, има 103 кабини, разположени на две палуби. Капацитетът им е 200 легла и са пригодени за круизни пътувания по Дунав от германския град Пасау до делтата на реката. С кораба „Русе” са превозени над 140 хиляди пасажери.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.