ЦИК да докаже, че е независима

Агенция Монитор - четвъртък, 23-03-2017 - 19:12

 

Тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят. Стартираме кампания, в която изобличаваме фалшивите новини, които слугите на Сорос у нас и по света публикуват с цел обслужване на конкретни олигархични интереси.

Когато няма новина, нищо не пречи да я направим, гласи веруюто на пиар специалистите. А когато новината не ни върши достатъчно работа, можем да я изманипулираме, гласи пропагандното продължение на Фабриката за фалшиви новини. Присъдружният орган на „Икономедия“ - „Медиапул“, блесна в жанра, като в последните часове на предизборната кампания намеси името на издателя ни Делян Пеевски дори в смяната на ръководството на Държавната консолидационна компания. Според електронното издание причината за рокадите в ДКК била сделка с имот на компанията, продаден на фирма, в чието дружество-майка акции – видиш ли,имал Делян Пеевски. На авторите на поредната новина менте явно им е „убягнал“ или по-скоро им е удобно да премълчават факта, че той няма акции нито във въпросното дружество, нито в неговите дъщерни фирми. И това лъсва при елементарна проверка в регистъра. Елементарна проверка в сайта на ЦИК пък показва, че в същото време обектът на атаката им е кандидат за депутат и като такъв би трябвало Изборният кодекс също да го пази от „материали, които биха увредили доброто му име“. Именно позовавайки се на този текст, ЦИК забрани разпространението на книгите на „Телеграф“ - „Крадци на демокрация“ и „Маските на задкулисието“. Само че те, за разлика от материала на Медиапул, се позоваваха единствено и само на факти и на истината. Е, сега е на ход ЦИК да докаже, че няма двоен аршин и прилага законовите правила еднакво спрямо всички медии, като обърне внимание на фалшивите новини, които „Медиапул“ разпространява за участник в изборите. А докато чакаме да видим дали комисията ще направи това, не е зле да си припомним и друго – че именно заради създаването на Държавната консолидационна компания и ролята й в скандалната приватизация на миноритарния дял в ЕВН олигархът Иво Прокопиев се сдоби с обвинение, както впрочем и двама бивши министри, единият от които – Трайчо Трайков, е глас на формацията, подала според „Медиапул“ сигнала за въпросната сделка. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.