Снимка - Монитор

Търгът за пътя Мездра–Ботевград тръгва през март

Агенция Монитор - неделя, 11-02-2018 - 18:37

През март ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра–Ботевград от път E-79. Общата дължина на отсечката е 33 км и е част от направлението Видин-Ботевград. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с недоволството на жителите на Видин и областта. Хората там вече три седмици протестират срещу тежкото състояние на пътната настилка и настояват за магистрала между София и Видин, както и за тунел под Петрохан.

От АПИ предвиждат през втората половина на годината да бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. През 2018 г. трябва да стартират и тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от Дунав мост 2.

В участъка ще има 5 пътни възела, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците от трасето, които са в близост до населените места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.