В летните жеги

Щори и изолация свалят сметката за климатика с 10%

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - петък, 11-08-2017 - 07:30

По морето консумацията на ток е по-висока

Наличието на щори и качествени прозорци, намаляващи влиянието на слънчевото греене и външната жега в помещенията ни дават възможност да свалим сметката за климатика от 10 до 25 на сто. Това пише в съветите за икономия на ток към потребителите на ЧЕЗ.

Изчисленията на експертите от ерепето за Западна България сочат още, че средствата, вложени в енергоспестяващи мерки

се изплащат за период от 1 до 5 години

благодарение на по-ниската консумация на енергия. През горещите летни дни можем да намалим градусите на бойлера от 60 на 55 и така бихме спестили още 10% от киловатите, които този уред ни навърта към сметката за ток.

Междувременно стана ясно, че от 3 до 6 процента е ръстът на потреблението на електроенергия от началото на август. От ЧЕЗ информират за увеличаване с 6% на средния товар по мрежата в София и Западна България през първата седмица на месеца, спрямо последната седмица на юли. В Североизточна България е регистриран ръст на потреблението с 3 на сто.

Най-големият рекорд обаче държат черноморските ни курорти. От местното електроразпределително дружество отчитат, че

в Слънчев бряг и Несебър потреблението е с почти 12% повече,

отколкото в пиковите дни на миналото лято.

Повишеният разход на ток се обяснява с масовото използване на охладителни уреди през горещите дни. Общото електропотребление за страната в сряда достигнало 4840 мегаватчаса, като пикът е бил в 22 часа.

Според изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов обаче консумацията на ток не е много по-голяма от миналото лято, като по-чувствително завишаване се наблюдава само в отделни райони на страната. По думите му, енергийната ни система сега работи безпроблемно.

 

6% повече електроенергия от ВЕИ

Растеж от 6% на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) отчитат още от ЕСО от началото на януари. На годишна база ръстът от общото производство на този тип централи е с 10,18%. Увеличение с 3,37 на сто е регистрирано и в участието на ВЕИ в разпределителната мрежа.

В края на първата седмица на месеца базовите централи са произвели 8,23% повече в сравнение с аналогичния период на миналата година. В сравнение с 2016 г. вецовете са произвели с 28,82% по-малко ток.

Потреблението за периода се увеличава с 6,22 на годишно, а износът спада с 13,42%.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.