Да не забравяме поуката

Иван Тропанкев - четвъртък, 21-12-2017 - 15:34

Отмяната на мораториума върху нови лекарства в бюджета на Здравната каса за 2018 година може да послужи за поука на депутатите. Първо, показва, че търсенето на консенсус в законотворчеството е най-важният критерий за добре свършена работа. Народното събрание е институцията, която не бива да разчита на поправянето на гафове. В конкретния случай щеше да е рисковано съдбата на болните да зависи от бюрократи.

Вторият извод е, че в здравеопазването има теч на средства и той трябва да бъде спрян. Необходимо е веднага да се сформират работни групи, които заедно с експерти да подготвят основните мерки, които трябва да се предприемат за реформирането на родното здравеопазване. Ясно е, че само с наливане на пари и запушване на пробойните, както и със залавянето на отделни крадци, няма да има подобрение. Гражданите ще бъдат лишавани от това, за което плащат с данъците си, а медиците ни ще търсят по-добро поприще навън.

Няма да коментираме, че по същия начин трябва да се действа и в другите щекотливи и общественозначими теми, които бунят недоволство. Няма как да бъде постигнат напредък, докато съществува езикът на омразата. Отмяната на мораториума върху иновативните лекарства е само една малка стъпка, но чудесна новина.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.