Тежки метали тровят водата в 3 кърджалийски общини

Агенция Монитор - неделя, 12-03-2017 - 14:50

Четири села във Великотърновска област пък питейната вода е сопасни нитрати

Водата в кърджалийските общини Момчилград, Джебел и Кирково е забранена за пиене, съобщи това тв. От Регионалната здравна инспекция вече са взели спешни мерки, заради потенциална опасност от натравяне с тежки метали.
Причината е изтичането на води от хвостохранилището на река Ерма, тя пък се влива в река Върбица. А от нея вода за пиене ползват три общини в Кърджалийска област. Затова временно водата може да се използва само за миене, а за пиене ще бъде разрешена едва след като излязат резултатите от изследванията на РЗИ. В лабораторията на РЗИ ударно изследват водата от седемте кладенци по поречието на река Върбица.   
„Става въпрос за изпускане на тежки метали от хвостохранилището на Ерма река. Това е предупредителен сигнал”, обясни инж. Росица Иванова, директор „Обществено здраве” в РЗИ – Кърджали.
В същото време в махала Градинка на Момчилград хората не са чували за забраната.
"Не съм чувал за такова нещо да са забранили да се пие вода. Засега никой не се е обадил от ВиК нещо да са ни предупредили. А пък колко е опасно не знам. Ние си я използваме водата за пиене", заяви Юксел Мюмюн пред Нова тв.  
Водата няма да бъде спряна изцяло, но ще може да се използва само за миене, което е безопасно, категорични са инспекторите.
Директорът на РЗИ – Кърджали д-р Виктор Кирчев пък успокои гражданите, че дори част от хората да са погълнали от опасната вода, това не е толкова рисково, защото „натравянето с тежки метали изисква дълъг период, за да се натрупа в организма и да има някакви последствия за самия организъм”.
Освен това дори и да е имало изтичане на тежки метали във водата, те трудно ще стигнат до чешмите, защото резервоарите са големи, а за натравяне е нужно много време.
В същото време четири села във Великотърновска област питейната вода е със съдържание на нитрати над пределната норма. На здравните норми не отговаря и водата от местния водоизточник на БДЖ - Пътнически превози в Горна Оряховица. Здравните експерти са направили 33 анализа на проби с питейна вода във Великотърновско през февруари. Оказва се, че жителите на селата Стрелец, Никюп, Вързулица и Страхилово пият вода с повишено съдържание на нитрати над пределната норма от 50 микрограма на литър. Отклонения има и в два ведомствени водоизточника, които се ползват от аграрен консорциум в Поликраище и Локомотивно депо Горна Оряховица. 23 са случаите на стомашно чревни заболявания. Здравните власти не са открили връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.