Професорът график ще покаже в Художествената галерия над 100 свои творби.

Играещите силуети на Иван Газдов превземат Двореца

Агенция Монитор - вторник, 14-02-2017 - 17:22

Големият Иван Газдов гостува в залите на Националната галерия (Двореца) с над 100 свои произведения – плакати, графикатури, рисунки и метални пластики. Изложбата му „Ретроспектива“ се открива в четвъртък, 16 февруари, в 18 ч. и ще може да се види до 23 април.

В продължение на повече от 4 десетилетия като професор в Художествената академия Иван Газдов формира аналитичния и творчески дух на младите плакатисти. В условията на тотално доминиращия възглед, че изкуството е главно и преди всичко „м.б./пл.” (маслени бои върху платно), художникът показва, че графиката е великолепно истинско изкуство, облъхнато от свобода, живот и мисъл.

Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика са създавани в продължение на 35 години. Сред тях са емблематични произведения от серията „Игра на силуети” - авторова запазена марка, наградени от международни конкурси, притежания на авторитетни световни музеи (Форни в Париж, Нойе Замлунг в Мюнхен, Музея на модерното изкуство в Тояма).

В изложбата са включени и непоказвани до момента творби на проф. Газдов ГРАФИКАТУРА®, запазена артистична марка за Европа. Наименованието не е комбинация от графика и карикатура (както често се интерпретира), а означава „графично пътешествие – графика-тур”. Зрителите ще могат да видят и уникалното интервю с 243 въпроса на Радой Ралин към Иван Газдов от 1989 г.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.