Автопортрет в леглото, 60-те,частна колекция.
От архива на писателя творбите попадат в частни колекции

Събраха еротиката на Стоян Венев в изложба

Агенция Монитор - вторник, 10-04-2018 - 15:09

Богомил Райнов откупувал „секретното творчество“ на художника

Изложба „Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ се открива в столичната галерия „Васка Емануилова“ - филиал на СГХГ на бул. „Янко Сакъзов“ 15, в четвъртък от 18.30 ч. и ще може да бъде разгледана там до 29 април.

Сексът, еротизмът и любовта са аспекти на един и същ феномен – израз на това, което наричаме живот. Надзърнем ли в света на изкуството, няма как да не открием присъствието на тези три аспекта в творчеството на стотици автори, изявявали се в полето на литературата, музиката, киното, театъра, пластичните изкуства. Обаче в работата на българските художници проявата им е

смущаващо ограничена и свенлива

Сред малкото автори, в чиито произведения откриваме по-устойчиво присъствие на еротичното, е Стоян Венев. Именно това наследство може да бъде видяно в изложбата.

В началото на 60-те години на миналия век, когато Богомил Райнов се завръща в България от Париж, където е културен аташе към нашето посолство, той е ангажиран с написването на монография за художника Стоян Венев. Многото срещи между двамата водят до зараждането на трайно приятелство, в което художникът разкрива една своя дълго прикривана страст – интереса към еротиката. Голото човешко тяло, изтъкано от желание, страстта между мъжа и жената са намерили изява в творчеството на Венев, към което писателят проявява жив интерес и през цялото десетилетие откупува произведения от приятеля си. Това са десетки

листове, изпълнени с акварел, туш или молив

които остават задълго скрити в личния архив на Богомил Райнов. След смъртта му те попадат в частни колекции, но днес значителната част от тях могат да бъдат видени в оригинал в настоящата изложба.

Игра, 60-те, частна колекция.

Публиката познава яркото живописно творчество на Венев и неподражаемото му чувство за хумор, бликащо от сатиричните му рисунки, осмиващи силните на деня, църковната власт, първичния сексуален нагон у хората. В експозицията те са герои, оставени без дрехи, отдадени на похотта и сладострастието. Образи, които са част, по определението на Богомил Райнов, от „секретното творчество” на Стоян Венев. Дълго прикривано, то ни дава възможност, както никое друго в българското изкуство, не само да осъзнаем сексуалната си незрелост и груба първичност, но и да оценим, посредством спомените на Райнов за това творчество, механизмите на съществуване в близкото минало, с което така и не успяваме да се помирим.

Изложбата е част от проекта „Отвъд пуританизма: скритите рисунки от архива на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов“ и се реализира в партньорство с издателство „Лист“ и с финансовата подкрепата на културната програма за българското председателство на Съвета на ЕС на Национален фонд „Култура“.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.