Снимки: McLaren Applied Technologies

McLaren направи предпазна броя

Агенция Монитор - вторник, 19-09-2017 - 14:28

Освен състезанията и производството на спортни коли от висок клас за хората с възможности, има и други области в които работи подразделението на McLaren, Applied Technologies. Компанията разработваща технологии и дизайн наскоро получи задача да създаде нов тип броня за тяло, която да предпази неизвестен милиардер от увреждане на крехкият му гръден кош след операцията. Резултатът е Invincible shield.

„Когато получихме кратка информация от клиента, нямахме предвид конкретно решение. И това всъщност беше от полза, защото даде на целия екип свободата да проучи всички проблеми и да разбере всяко ограничение”. казва Дан Тоун водещ проекта.


Първоначалните срещи между клиента, чиято самоличност остава загадка, и McLaren са били използвани за определяне на целите на бронята, като това да може да бъде носена всеки ден, дискретно под ризата Идеята била, не да превръща носещият я в Iron Man, а да предпазва жизненоважни органи, като сърцето и белите дробове, без натиск, както крехкия гръден кош не може.


Освен цялостно 3D сканиране на тялото на милиардера, екипът на McLaren си е сътрудничил с лекар, за да разбере по-добре каква защита трябва да осигурява бронята. Завършеният модел е ​​излят перфектно, по тялото на собственика, изграден от композитни материали комбинирани и гел в гръдната част, предназначена безопасно да поема всякакви удари. Вместо да се разклаща, и потенциално да нарани отслабените ребра и уязвимите вътрешности на потребителя, бронята е предназначена да разсейва раздрусвания или удари с лактите.
Тази защита на органите, която обгръща тялото, е благодарение на умната комбинация от материали, използвани от McLaren. Освен въглеродните влакна, Invincible shield е изграден с комбинация от влакна Dyneema, които често се използват в конвенционалните бронежилетки, и Zylon, използван във F1. Сместа била подобрена чрез компютърни симулации, преди да бъде изпробвана в лабораториите за катастрофи на отбора от Formula1.

„От дигиталната терапевтика до персоналните програми за постижения в областта на човешкото здраве и специализираните медицински изделия, нашата цел е да внедрим решения за здравеопазване, които могат да бъдат адаптирани към отделните пациенти”, казва д-р Адам Хил, главен медицински директор в McLaren Applied Technologies. „Общата нишка във всички наши проекти са данните. Използваме данните, за да изградим цифрова картина на това как пациентът се представя или възстановява, а след това създаваме решения или в случая устройства, които да помогнат на нашите клиенти.”
Като се има предвид, че това не е продукт, насочен към широката общественост, няма информация за цена.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.