АЛО ИЗМАМА

Баба получи телефонно обаждане от сина си покойник

Иван Първанов - понеделник, 07-08-2017 - 13:50

Телефонните измамници станаха съвсем нагли и арогантни като започнаха да се обаждат на жертвите си вече и от името на покойници. Преди дни на мобилния телефон на 83-годишната търновка Маргарита Г. се обадил непознат мъжки глас, който се представил за приятел на сина и Виктор. „Ало, имате едно малко колетче, което синът ви изпраща от Гърция. В него има пари, 3000 евро и други ценни вещи, които синът ви не искаше да довери на куриерските фирми и затова ги даде на мен да ви ги донеса. Той ми дължи и 250 евро, които каза, че също ще мога да получа от вас. Или общо 300 евро, или 600 лв. Ще се видим след час на жп гарата във Велико Търново, там където спират автобусите за към университета”, обяснил непознатият мъж. Баба Маргарита веднага надушила, че става въпрос за телефонна измама, тъй като синът починал преди повече от две години. Любопитното в случая обаче било, че малко преди смъртта си той действително работил доста дълго време в Гърция. „Как измамниците да се добрали до тази информация”, чуди се жената. Тя така и не отишла на срещата, а когато малко след уговорения час непознатият отново и се обадил, за да и напомни за срещата, тя в прав текст му заявила, че е дала номера на телефона му в полицията и оттам сигурно вече го подслушват. В отговор „куриерът” започнал да обижда, ругае и заплашва старата жена, като отправил закана, че „само да му падне, ще види тя как се порти на ченгетата”. Щял да и отреже ушите и езика.

Това е поредната проява на наглост на телефонните измамници. Пред последните месеци, за да не могат да бъдат хващани от полицаите, те вече извършват своите измами от евтини хотелчета в Румъния, които наемат за по 2-3 дни и прекарват цялото време във въртене на телефони. когато някоя от жертвите клъвне, те изпращат при нея своите „мулета”, които прибират парите и после се отчитат на босовете. Така в случай на издънка, „горят” единствено „мулетата”, тарторите остават недосегаеми. За да изперат и легализират парите от телефонни измами част от престъпниците откриват фирми с фиктивна търговска дейност. Други обаче действително развиват доходен бизнес с парите от престъпленията и дори печелят държавни и обществени поръчки за стотици хиляди и милиони левове.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.