За БГ председателството

Забраняват каруците в София със закон

МАРИЯ НИНОВА - четвъртък, 19-10-2017 - 15:41

Пием бира в парковете, ако не пречим на околните

От 1 януари е възможно да се забранят каруците из софийските улици. Това обаче ще се случи, ако депутатите приемат промени в Закона за движението по пътищата, а общинските съветници променят наредби. В момента в Столичната община работна група обсъжда как точно да бъдат регламентирани промените. Един от искащите забрана на конете в столицата, общинския съветник Симеон Славчев заяви, че по темата има консенсус между всички политически сили. Славчев заяви, че общинарите работят съвместно с депутатите и напълно реалистично от догодина да се забрани движението на каруците. „Всички районни кметове са на мнение, че трябва да се спрат каруците“, обясни Славчев и допълни, че това ще бъде в контекста на нещата за предстоящото председателство на страната на Съвет на Европейския съюз. В работната група обсъждат освен парична глоба, да се конфискуват и конете при неспазване на забраната. „В сега съществуваща наредба се изема само каруцата. Знаем много добре, че тя може да бъде скована с подръчни материали за 15 минути, а животното, което я тегли е ценното“, обясни Славчев. Той заяви, че конете, които бъде отнети се предвижда да се ползват в програма за лечение на деца аутисти.

Вчера се проведе и обществено обсъждане във връзка с предстоящите промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община. Изненадващо най-коментираната точка не беше забраната за употреба на алкохол в градинките и парковете, а проблема с шума в града. Пиенето на бира в парковете обаче беше с най-силен отзвук в обществото. Точката, която иска да ги забрани гласи, че се „забранява се употреба на алкохолни напитки по улици, тротоари, площади, градинки, паркове и др., водеща до нарушаване обществения ред и спокойствието на гражданите“. Един от вносителите на промените Иван Илиев обясни, че предстоят промени на точката, защото въпроса е дискусионен. „Възможно е целият текст да отпадне, защото той касае само конкретен казус, който води до нарушаване на обществения ред“, каза Илиев. Каква ще е съдбата с пиенето на алкохол в парка тепърва ще се изяснява. Вносителите ще разглеждат всяко едно конкретно предложение за промяна в наредбата и очакват до края на годината да са готови с изчистен текст на документа, който да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.