Второ качество потребители ли сме?

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 02-03-2017 - 18:35

Още по времето на соца всеки гледаше да се уреди с нещо вносно, най-вече от Запад. Тогава стоките от богатия свят, оттатък „желязната завеса”, бяха блян за повечето българи. Дори кутийки бонбонки „Тик-так” в джоба бяха повод за гордост у всеки средностатистически юноша. Да не говорим за джинсите или триъгълните шоколади.

Обаче се оказва, че много от нещата, които днес внасяме от по-богатите ни нови „братски” страни, са по-калпави, отколкото същите неща, продавани там. Поне така сочат данни от изследвания в магазините в Словакия, Унгария и Чехия и съседните Австрия и Германия. Там установили още, че не само им пробутват по-некачествена стока, но им я продават и по-скъпо.

Иначе в кръчмата, на кафе в службата или в социалните мрежи непрекъснато се възмущаваме как и при нас положението е същото. Чудим се защо прахът за пране, донесен от комшията, върнал се от гурбет в Германия пере по-добре или саламите от една и съща марка са по-вкусни, като са донесени оттатък бившата „желязна завеса”, отколкото, ако са купени от супера в махалата.

След като напоследък се говори усилено за Европейски съюз на 2 скорости, това явно дава основание за повече съмнения у много хора относно разликите в качеството на стоките от една и съща марка и вид. Така в комбинация с прекалено големите разлики в стандарта на живот, в главите на по-бедните източноевропейци се разгръщат какви ли не конспиративни теории или направо казано избиват всички комплекси. Чехите, които се гордеят с Пражката пролет, и маджарите, били някога част от Австро-унгарската империя, трудно биха понесли подобна неравнопоставеност, която ги удря и в стомаха, и по джоба. В Чехия, Унгария и Словакия се вдигна и голям шум около резултатите. Ние засега си траем, както и при намесата на руснаците в Унгария през 1956 г. и Чехословакия - през 1968 г., та чак до 1989 г. Явно още не сме се отървали от старите си вредни навици да се спасяваме поединично.

Според други пък може и да си внушаваме. Трябва ли от разликите в съставките на двайсетина продукта да правим извода, че едва ли не има световен заговор срещу потребителите от по-бедните страни в ЕС. Някои любители на бирата дори твърдят, че западните марки пиво, произвеждани у нас, им били по-вкусни, защото у нас се ползвала по-хубава вода за варенето им. Дали пък този път истината не е някъде по средата и доколко тази среда е „златна”? И то след като сме първи в ЕС, но отзад напред.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.