Край Босилеград

Болна старица живее във войнишки фургон

Северина Иванова - четвъртък, 20-07-2017 - 17:54

Сънародничката ни баба Славка дели помещение с овце, кокошки, използва тенджери за столове

85-годишната баба Славка живее при нечовешки условия във войнишки фургон в планинското селце Назърица край Босилеград. За това алармира председателят на Културно-информационния център Иван Николов. „Славка е на 85 годишна. Почти е неподвижна, може само да седи или да лежи. Има двама синове - Зоран и Леончо, които гледат малко стадо дрипави овце в една развалина без покрив, която някога е била кошара. От тях се издържат. Господ знае как успяват. Общината им е подсигурила само един стар войнишки фургон, в който лежи изтощената им остаряла майка“, разказват през сълзи на очи наши сънародници от Босилеград. Семейството няма друг покрив над главата, нямат къща, нямат мебели. Радват се на една стара печка на открито и обърнати продупчени тенджери, които ползват за столове. Живеят заедно с животните – овцете и кокошките, а навсякъде мирише на тор и нечистотии.

Времето там е спряло някъде в първата половина на XIX век. Баба Славка и синовете й живеят по този начин от години наред. Наоколо няма съседи, селото е на доизживяване.

Обикалят ги от време на време добри хора от съседното село Дукат, донасят им продукти – кой каквото има. Но това не решава проблема. Сега най-належащата им нужда е покрив над главата, както и постоянна социална грижа. Настойник, който да ги наглежда и да се грижи за тях“, коментира проблема Иван Николов.

Той е възмутен, че тези хора са изоставени от институциите и вместо за тях се полагат грижи за бежанците, настанени в Босилеград.

„За босилеградските условия общината има огромен социален бюджет. Над 1100 от около 6000 жители на общината ползват социални помощи, като не всички се нуждаят от тях.

Това семейство е едно от многото, които не получават никаква грижа и живеят в скотски условия, каквито едва ли ще намерите и в африканските страни“, твърди още председателят на Културно-информационния център в Босилеград.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.