Четвърти обвиняем по аферата "Суджук-гейт"

Агенция Монитор - четвъртък, 28-12-2017 - 17:13

Софийска градска прокуратура повдигна четвърто обвинение по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Маринов, станал известен след аферата "Суджук-гейт", съобщиха от държавното обвинение. Петър Малджиев е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления - закана за убийство и опит за принуда. Освен Петър Малджиев и Мартинов, от лятото са обвиняеми и бившият директор на ОДМВР–Добрич, Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич. Разследването е установило, че Малджиев е близък приятел на двамата. Бил собственик на два хотела в курортното селище Кранево, казино в Добрич и други търговски обекти. Преди години бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки.

През ноември т.г. във връзка със започналото наказателно производство срещу Мартинов Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го накарал да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев. Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи до 6 г. затвор за всяко едно от трите престъпления. Малджиев е с мярка за неотклонение „подписка“. На Мартинов са повдигнати 6 обвинения - две за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Той е с мярка за неотклонение гаранция от 5000 лв. Колев е обвинен за закана за убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване. Той е с мярка за неотклонение „подписка“.

Според разследващите Мартинов е упражнил спрямо свидетеля по делото А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. в Добрич го заплашил с тежки последици за него – да го арестуват и че ще му изпрати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му". Така бившият депутат го принудил да му предостави безвъзмездно общо 4 т суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе "Елена" и телешка пастърма, уж предназначени за премиера Бойко Борисов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.