ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Тръгва търг за строител на газовата връзка с Гърция

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 15-06-2017 - 13:25

Процедурата по избор на изпълнител на инженеринг и доставката на тръбите и техниката за изграждането на газовата връзка между България и Гърция ще тръгне до края на годината. Това прогнозира изпълнителният директор на българо-гръцката компания ICGB Теодора Георгиева. По думите й изпълнението на проекта върви по график, като главната цел е тя да бъде изградена през 2020 г.

„Технически доста неща се свършиха. Има екологична оценка на двете части на трасето на българска и гръцка територия. Готов е и техническият проект за 151 км от тръбопровода у нас, както и този в Гърция. Вече върви отчуждаването на имоти по трасето на наша територия, като по процедурата има само една жалба. Целта ни е през третото тримесечие да получим строително разрешение за започване на изграждането у нас“, обясни тя.

„В момента се подготвя документацията за доставка на тръби и избор на изпълнител на инженеринг. Разговаряли сме с гръцките колеги от „Посейдон“ да направим обществена поръчка, която да е за цялата газова връзка и в България и в Гърция. В момента ни бавят новите изчисления, които правим, за да се уверим, че разходите по проекта няма да скочат. Надяваме се документацията да е готова през септември и до тогава да е координирана с всички институции. Амбицията ми е през 2018 г. строителството за започне“, добави Георгиева.

Относно финансирането тя припомни, че прогнозната цена на строителството на газопровода е 220 млн. евро. „45 млн. евро са осигурени от Енергийната европейска програма за възстановяване. През последните години изпитахме известни трудности да намерим допълнителни средства от структурните фондове за проекта на наша територия, но до дни очакваме това да стане факт. Може би ще ни бъдат отпуснати около 35 млн. евро. По-високият процент на външно финансиране прави газопроводът още по-конкурентен“, обясни изпълнителният директор на ICGB.

По думите й резултатите от пазарния тест на проекта са били прекрасни, като са получени резервации и от външни клиенти за около 20 години.

„Предстои да се пусне до ЕК заявление за установяване на статута на газопровода по Третия либерализационен енергиен пакет. И е хубаво това да стане преди да започне изграждането му. Считаме, че това ще се случи до края на годината“, каза още Георгиева и прогнозира, че най-вероятно ще се процедира както за проекта ТАР в Гърция, където 50% от капацитета е извън пакета.

Изпълнителният директор на ICGB каза още, че по интерконектора, свързващ ни с южната ни съседка ще може да имаме достъп и до терминала за втечнен газ, който ще се строи в беломорското пристанище Александруполис. По думите й обаче най-вероятно доставките от там ще бъдат основно за страните от Централна и Източна Европа.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.