Лиляна Павлова
МОНИТОР

През юни тръгва нов търг за първите 10 км от „Хемус”

ВАСИЛ НАНЧЕВ - петък, 25-03-2016 - 12:38

Процедурата за избор на изпълнител на първите 10 км от дострояването на автомагистрала „Хемус” между Ябланица и Боаза ще бъде обявена през юни. Това каза в отговор на депутатски въпрос министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, по време на парламентарния контрол днес. Тя добави, че цялата отсечка от 60 км, за която бе прекратена процедурата за избор на изпълнител, ще бъде разделена на 4 участъка.

По думите й за тази къса отсечка няма да има нужда от нов проект, а само намаляване на ширината на аутобана. „За останалите ще има препроектиране, за да отпаднат тунелите и големите виадукти. Ще се променя и ОВОС и след това ще се започва процедура за избор на строител”, поясни тя.

Според нея, за да се намали цената на 60-километровия участък до разклона за Ловеч и Плевен ще се наложи намаляване на проектната скорост от 140 на 100-120 км /ч и стесняване на платното. „Това ще спести 100-150 млн. лв.”, смята строителният министър.

Павлова припомни още, че след закриването на НК „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП), която трябваше да се занимава с проекта работата ще бъде поета от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). По думите й НКСИП е направила неточно изчисляване на прогнозната стойност на 60-те километра и за това са се получили големи разлики с подадените оферти.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.