Лече иска 543 бона от прокуратурата

Христо Христов - четвъртък, 07-07-2016 - 12:00

Дело за 543 055,44 лв. заведе в старозагорския окръжен съд бившият кмет на Сливен и футболен национал от звездния тим, който стана четвърти в Света на мондиала в САЩ през 1994 година Йордан Лечков.

Претенцията е записана в исковата молба по гражданското дело, образувано в Старозагорския окръжен съд по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ), по което ответник е прокуратурата.

Ищецът твърди, че с действията и бездействията си прокуратурата му е нанесла непозволено увреждане чрез незаконни действия. Тези незаконни действия се изразяват в обвинение в извършване на престъпление и отстраняване от длъжността Кмет, представляваща сбора от сумата от 450 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди; 2 500 лв. - имуществени вреди; обезщетение за забава, считано от 26 юни 2014 година до датата на завеждане на иска в размер на 90 555,44 лв., ведно със законната лихва до окончателното заплащане.

От старозагорската прокуратура възразяват за местна неподсъдност на делото и молят то да бъде изпратено по компетентност на Окръжен съд Сливен, тъй като твърдяното незаконно обвинение е повдигнато и поддържано от Окръжна прокуратура Сливен. Наред с това оспорват иска за обезщетение за неимуществени вреди като неоснователен и непочиващ на доказателствата за причинно – следствена връзка между резултата и увреждането и по размер като силно завишен.

Съдът се е съобразил с тази претенция и е препратил материалите в Сливен, като определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред пловдивския апелатевин съд.

Нашумелият покрай футболната си кариера в Германия с прякора Лече екскмет обяви, че ще съди прокуратурата още докато се гледаха няколко от делата му, които на различни инстанции спечели.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.