До месец трябва да е готова Наредбата за медицинската експертиза, на базата на която се отпускат инвалидните пенсии.
СНИМКА: МОНИТОР
След 3-часова среща на хората с увреждания със здравния министър

Две болести ще определят ТЕЛК

Анна Ефтимова - петък, 13-04-2018 - 17:43

Включват второто заболяване, ако носи над 50% инвалидност

Две тежки заболявания ще се вземат предвид при определяне на степента на инвалидност от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). За това се споразумяха организации на хора с увреждания и здравният министър Кирил Ананиев след близо 3-часова среща вчера. До нея се стигна, след като във вторник здравното ведомство оттегли предложенията си за реформа в медицинската експертиза, на база на която се отпускат инвалидни пенсии. Причината беше недоволството на инвалидите от предложението степента на увреждане да се определя само от едно водещо заболяване, а не от съвкупност от болести, както досега.

„Договорихме се да се включва и второ заболяване, но ако то е тежко, например над 50%“, заяви Ананиев. Според председателя на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева тази промяна ще е необходима за всички непълнолетни с увреждания. „Така

децата ще получат достъп до придружители

и лични асистенти, от което първоначалният вариант на реформата можеше да ги лиши“, обясни Събева.

От Министерството на здравеопазването си дадоха срок от 30 дни за представяне на наредбата за медицинска експертиза в Министерския съвет. В този период трябва да бъдат нанесени всички поправки в наредбата, след което тя да бъде публикувана за обществено обсъждане. „Наредбата е много добра, а когато се направят корекциите, които искат хората с увреждания, ще стане още по-добра.

Тя ще спре корупцията

в ТЕЛК-овете“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов след срещата.

Промени ще има и в концепцията за определяне на работоспособността, която също беше замразена тази седмица. Тя предвиждаше създаване на втора комисия, която да определя дали служителите могат да продължат да работят въпреки заболяването си. Тази социална комисия ще има няколко варианта за действие. Първата е да провери дали работник може да остане на същата позиция, на която е бил преди заболяването. Ако не може, експертите търсят възможност служителят да бъде трудоустроен на друга позиция в предприятието. В случай че и двата варианта са невъзможни, пациентът се насочва към бюрото по труда, което да му намери нова работа. Последната опция е, когато НОИ на база на експертизата за работоспособност реши дали служителят има право на инвалидна пенсия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.