Деница Николова
МРРБ
ПО РЕГИОНАЛНАТА ЕВРОПРОГРАМА

Проекти за над 180 мл. лв. реализирани чрез JESSICA

Агенция Монитор - понеделник, 13-11-2017 - 17:05

С ресурс от 64 млн. лв. са финансирани проекти за над 180 млн. лв. на територията на 7-те най-големи града в страната в здравна, спортна, образователна, бизнес инфраструктура чрез инструмента JESSICA. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която взе участие във форума ”Инвестиционния план за Европа и финансирането за общините“, организиран от Европейския портал за инвестиционни проекти на Европейската инвестиционна банка.

Тя напомни, че през настоящия програмен период, с изпълнението на финансовите инструменти, ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще продължи своята линия на инвестиции за регионите. Близо 370 млн.лв. са заделени от бюджета на програмата за изпълнението на финансовите инструменти. Този ресурс е предоставен на Фонда на фондовете („Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД), който чрез избор на три фонда за градско развитие ще инвестира в проекти с високо обществено и социално значение за регионите.

Николова смята, че напускането на Великобритания, миграцията и нуждата от повече подкрепа за сигурност в ЕС ще доведат неминуемо до промяна на модела на финансиране след 2020 г. Тенденциите показват, че оттук нататък трябва да разчитаме все повече на проекти, които имат много висока добавена стойност, не само за територията на нашата държава, но и за целия ЕС.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.