Илия Царски се развихри на снега в Боровец

Денислав Стоянов - неделя, 24-01-2016 - 16:00

Шампионът на писта демонстрира практически съвети за шофиране в зимни условия

Многократният победител в национални ралита, планински състезания и шампионат на затворен маршрут Илия Царски се развихри на снежното трасе в планинския курорт Боровец по време на уникален тест-драйв. Пилотът демонстрира уменията си и даде практически съвети за шофиране в зимни условия. Автомобилният състезател избра ден от продължителен период на рекордни студове и минусови температури за да демонстрира цялостните си умения зад волана на снежното трасе. За целта неговият спортен автомобил Mitsubishi Lancer Evo 9 беше допълнително оборудван със специална зимна екипировка, която представлява уникална програма за управление на диференциалите за сняг, както и шипове в гумите.

За осигуряване на безопасно шофиране, беше затворена специална отсечка от републиканската пътна мрежа Боровец-Бели Искър, използвана традиционно и за шейкдаун на рали „България”. По време на тестовото каране пилотът запозна гостите с промените, които настъпват в шофирането при усложнени зимни условия. В рамките на тестовите отсечки автомобилът на Царски се движеше зареден със специално гориво за зимни условия „Економи”.

„Зимата е сезон, в който мокрите, заснежените или изцяло заледени снежни пътни настилки не следва да изненадват никого. Освен с тях, водачите се сблъскват и с намалена видимост, резки промени в температурата навън. Подценяването на което и да е условие може да доведе до пътнотранспортно произшествие. Добрата новина е, че в повече случаи овладяването на дадена ситуация е изцяло в компетенциите на водачите. С правилната подготовка както на автомобила, така и чисто психическа, безопасното шофиране в зимни условия не е трудно за постигане. Не трябва да се пренебрегва и изборът на гориво, съобразено със зимните условия”, коментира Илия Царски.

Тагове:  Mitsubishi