При гласуването на първо четене в НС

3 гласа решават бързия ремонт на конституцията

МАРИЯ ПАПАЗОВА - вторник, 22-09-2015 - 19:25

 

 

 

Липсата на 3 депутатски гласа ще попречи на приемането на промените в конституцията по бързата процедура, показва проверка на „Монитор”. Подкрепата за тях на точно толкова народни представители не достига, за да се събере необходимото мнозинство от три четвърти от състава на НС.

Промените влизат в пленарната зала за първо гласуване. Те касаят ремонта на глава „Съдебна власт” и предвиждат разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, прекия избор на магистрати и засилване ролята на инспектората към съвета. Промени в основния закон се правят с поне 180 гласа на три четения. Възможни са изменения и с подкрепата на най-малко 160 депутати, но тогава те трябва да влязат отново в пленарната зала не по-рано от два месеца преди първото им гласуване и не по-късно от пет. Подобни ограничения при бързата процедура няма.

Както „Монитор” вече писа, поправките в конституцията бяха внесени в края на юли и бяха подписани от 180 народни избраници - всички представители на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, 13 от БДЦ, както и трима от АБВ и четирима независими. Още тогава от партията на Георги Първанов обявиха, че имат резерви към ремонта в основния закон. Впоследствие при гласуването в специалната парламентарна комисия, която разглежда поправките в конституцията, депутатите от АБВ не ги подкрепиха. Основното им притеснение е свързано с квотите в прокурорската колегия, където според проекта трябва да има 6 представители, избрани от обвинителите и шест от НС. От АБВ смятат, че това ще доведе до дисбаланс и възможност за политическо влияние.

Пред „Монитор” депутатът от азбукарите Мариана Тодорова обяви, че партията й ще даде подкрепа на първо четене само ако се стигне до предварително споразумение между първо и второ четене да се внесат промени в квотите, с което обаче не са съгласни от РБ. Така трите гласа засега остават решаващи. Възможно е единственият неподписал депутат от БДЦ – Мартин Иванов, да гласува „за”. Той обаче все още не е взел окончателно решение как ще гласува. Другите двама независими законотворци – Велизар Енчев и Георги Кадиев, обаче продължават да са против промените. На същата позиция са колегите им от БСП и „Атака”.

След гласуването на първо четене на измененията КС няма да бъде сезиран за ново произнасяне по текстовете, уточни пред „Монитор“ шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Това може да стане едва след окончателното им приемане, когато по преценка на конституционните съдии някои от поправките може да бъдат отменени. Както „Монитор” писа, КС отказа да се произнесе предварително дали разделянето на ВСС на две квоти може да бъде направено от обикновено НС. Според част от конституционалисти това е изменение в устройството на държавата и трябва да бъде извършено от ВНС.

За гласуването дисциплината е силно затегната. Болничните за депутатите са забранени, а командировките спрени, за да се явят всички на работа под строй.