Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
МОНИТОР
ОТ КЗП съветват:

Не подписвайте нови договори заради роуминга

Агенция Монитор - неделя, 05-02-2017 - 16:37

Гражданите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписване на действащите им договори, предупреди Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред БНТ. Той обясни, че когато потребителите имат безсрочни договори, не могат да бъдат принуждавани да ги преподпишат с какъвто и да било аргумент. Експертът съветва хората да приемат единствено по-благоприятни условия и да внимават с какви срокове се обвързват. Ние ще следим предварително дали мобилните оператори ще създадат съответния алгоритъм, който да позволи прилагането на новите разпоредби така, че да не се стига до срещани в миналото нелоялни практики, заяви още Маргаритов.

Комисията предлага да е домакин на дискусия между КЗП, операторите и компетентните институции, която да спомогне за по-бързото решаване на още един актуален казус – този с по-скъпите SMS-и на кирилица. „Това, което ние можем да направим, е да се произнесем за наличие на нелоялна търговска практика и да апелираме въпросът да бъде решен бързо и в полза на потребителите, обясни председателят на комисията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.