Йордан Бакалов
Окончателното решение ще е след седмица

Скатаване на БСП подпря Бакалов (обновена)

Агенция Монитор - вторник, 20-10-2015 - 12:48

Ветото на Плевнелиев мина в комисия, червените се кълнат, че ще гласуват против него в зала

 

Комисията за контрол над службите за сигурност в НС пусна ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за военното разузнаване, наложено по заръка на реформаторите с цел спасяване на поста на сегашния шеф на служба „Военна информация” Йордан Бакалов. Това стана, след като на вчерашното си заседание депутатите в звеното не успяха да събрат необходимото мнозинство за потвърждаване на закона и преодоляване на ветото - главно благодарение на липсата на тримата депутати от БСП. Отсъствието на червените бе парадоксално, тъй като оспорваният от президента текст, с който се поставя ограничение шефът на разведките да бъде армеец с висше военно звание, а не и цивилен като Бакалов, бе приет точно по тяхно предложение. На заседанието вчера не дойде и нито един депутат от „Атака“, но групата на Волен Сидеров бе пасивна още при приемането на законопроекта в пленарната зала.

„За” потвърждаване на ограничителните текстове в комисията вчера гласуваха шестимата депутати от АБВ, ПФ, ДПС и БДЦ. Против бяха Атанас Атанасов и Костадин Марков от РБ, както и Методи Андреев от ГЕРБ, а останалите трима законотворци от партията на Бойко Борисов се въздържаха. Така,

 

с шест на шест гласа звеното не успя

 

да подкрепи текстовете, с което и да отхвърли ветото. „Един глас „за“ или „против“ в комисия нищо не променя. Пленарната зала ще реши дали да приеме, или отхвърли ветото на президента. Позицията на БСП е ясна - ние ще гласуваме против него и „за“ закона“, коментира пред „Монитор“ Атанас Мерджанов от БСП.

Тежката дума наистина ще имат всички депутати в пленарната зала при разглеждането на закона другата седмица, когато НС ще отвори пак врати след предизборната си ваканция. За да бъде преодоляно ветото, сегашните текстове трябва да съберат поне 121 гласа, което е постижима цифра за групите на АБВ, БСП, ДПС и ПФ, задно с независими депутати.

„Предупреждавам най-отговорно, че ако ветото бъде прието, това ще бъде голяма грешка”, заяви по време на заседанието на комисията вчера ген. Михо Михов от АБВ. Той подчерта, че, без да визира персонално Бакалов, е крайно време кадрите в държавата

 

да спрат да се избират под път и над път

 

а да се подготвят. Според него ако се приеме ветото на президента и се върне опцията цивилен да заема поста директор на служба „Военна информация”, това ще бъде стъпка към партизиране на службите.

„Някой се опитва да направи конкретна дреха по конкретен човек”, коментира и Камен Костадинов от ДПС, според когото мотивите във ветото на Плевнелиев са „трудно измислени и зле съставени”.